Autóbérlés kaució nélkül: ezért nem jó ötlet

2023.10.30.

4 perc

Aki bérelt mostanában autót, vagy ismerőse bérelt, pontosan tudja, hogy kaució nélkül nem igazán fognak a fenekünk alá rakni egy járgányt. De miért is nem? Miért van szükség a kaució intézményére, hiába is szívják a fogukat a bérlők, és miért jó nekik is? Cikkünkből mindezen kérdésekre választ kaphatsz!

Mi fán terem a kaució intézménye?

Kezdjük egy kis konyhanyelvészkedéssel. Az angolban a „caution” óvatosságot jelent, és bár etimológiailag nem lehet állítani, hogy tuti ennyire egyszerű a sztori, az látszik, hogy valami összefüggés azért van itt. Tehát óvatosság. Ugyanis első körben úgy tűnhet egy autóbérlésen gondolkodó potenciális bérlőnek, hogy hát tök felesleges az egész. Meg lehúzás. Most minek kell letennem X száz vagy ezer eurót? Úgyse lesz baj. Hát… Mondjuk úgy, hogy láttunk már karón varjút.

Itt hoznánk be a nagy számok (helytelenül használt) törvényét: előbb-utóbb ami megtörténhet, megtörténik, ha elég idő és elemszám áll rendelkezésre. Autóbérléssel foglalkozva tudnánk nem egy, nem két sztorit mesélni, de nem fogunk, mert etikátlan (és valószínűleg jogszerűtlen) lenne, meg nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy autót vezetni némileg veszélyes üzem. És bár a komoly sérülésekkel járó balesetek szerencsére ritkák, elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, és máris kész a baj. Ami pár tízezer forintos kártól terjedhet a többmilliósig, még úgy is, hogy senkinek semmi baja nem lett az ég egy adta világon azon túl, hogy egy kicsit meghúzta a hárompontos biztonsági öv.

A kaució nélküli autóbérlés azért is rossz ötlet, mert akkor kevésbé figyel oda a bérlő.

Jobb az óvatosság: erre szolgál a kaució

És itt jön be a kaució intézménye, na meg az óvatosság fontossága. Ugyanis bár nyilván a bérleti konstrukcióba, termékbe be van építve egy alap biztosítás (a témáról részletesen a link mögötti cikkünkben írtunk), na meg a kaució önmagában kevés lenne egy komolyabb kár rendezéséhez, mégiscsak fontos szerepet tölt be. Sőt, több célt is szolgál, de nézzük is:

  • Elriasztja a komolytalan autóbérlőket.
  • A kaució letétele önmagában elköteleződést, tudatosságot ébreszt a bérlőben. Azt, hogy komolyan veszed, hogy most egy többmillió forint értékű dolgot adtak neked bérbe. Amit egyébként könnyű tönkretenni, ha nem figyelsz oda.
  • Tudatosítja benned, hogy nemcsak a saját bőrödet, hanem egyben a saját pénztárcádat is viszed a vásárba. Ha karambolozol, a bérbeadó cégnek ott a biztosító, na meg a szerződés, amivel bevédte magát a te figyelmetlenségeddel vagy felelőtlenségeddel szemben. Természetesen, ha nincs felelősséged egy balesetben, akkor mindez nem érvényes.

Autóbérlés kaució nélkül: szimplán rossz ötlet

Na most el el lehet képzelni, hogy mit sugallna az, ha egy autóbérlő cégnél nem lenne kaució. Felvázolhatnánk több különböző forgatókönyvet, de egyik sem lenne túl bizalomgerjesztő. Lényeg a lényeg, ha egy sokmilliós értékű dolgot veszel bérbe, azt a megfelelő komolysággal és felelősségvállalással kell kezelni, a kaució többek között ennek a kifejeződése is, amellett, hogy kisebb balesetek esetén megkönnyíti a kárrendezést.

Az autóbérlés kaució nélkül külföldre nem lehetséges: bele kell számolni a költségvetésbe.

Autóbérlés a Schiller Rentnél

Ezzel együtt bár a fentiekből úgy tűnhet, mintha az autóbérlés nagyon rossz ötlet lenne, azért messze nem ez a helyzet. Egyszerűen annyiról van szó, hogy az autóvezetés nem játék, ennek megfelelően az autóbérlés sem az. Ugyanolyan körültekintéssel kell vezetni, mintha a saját autódat hajtanád.

Az autóbérlés komolyságával együtt nagyon jó móka akár itthon kocsikázni, akár más országokat felfedezni autóval! Rengeteg másképp nehezen megközelíthető helyre juthatsz el, komfortosan, a saját tempódban és időbeosztásod szerint. Nem megijedni kell, még csak félni se, hanem csupán odafigyelni és nyugodtan belevághatsz! Mi pedig segítünk, mert ezért vagyunk.

Érdekelnek a Schiller Rent autóbérlési lehetőségei?

Értesülj a Schiller autókölcsönző friss híreiről első kézből!

Iratkozz fel Schiller Autó Család hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj az újdonságokról és aktuális ajánlatainkról!