Az elalvás a közúti balesetek jelentős részéért felelőssé tehető.

Elalvás ellen: íme néhány tanács, hogy ne aludj el vezetés közben

2023.10.30.

6 perc

A legtöbb közúti baleset mögött fáradtság és figyelmetlenség áll. A kettő össze is függ, főképp, ha körülnézünk, milyen állapotban van a legtöbb mai ember mentálisan. Ezért nagyon fontos a tudatosság: mindig, de ha fáradt vagy, méginkább! Mit tegyél, hogy elkerüld a baleseteket? Főképp, ha külföldön utazol, utaztok épp? Lássuk is!

Veszélyes üzem

Hacsak nem valami kifejezetten veszélyes munkát végzel (tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász), akkor jó eséllyel az autóvezetés a legveszélyesebb dolog, amit mindennapos gyakorisággal csinálsz. Akármennyire sokat fejlődtek is az autók biztonság szempontjából (Isten áldja a Volvót a hárompontos biztonsági övért, de a mai autók MINDEN eleme klasszisokkal biztonságosabb, mint a régieké), sajnos sok azért a baleset. Következzék pár szomorú statisztika:

Adja magát a kérdés, hogy miért halnak meg ennyien az utakon? Úgy, hogy amúgy sohasem jártunk ennyire biztonságos autókkal, és sohasem voltak ennyire jók itthon az utak. Akkor mi eredményezi ezt a szomorú tendenciát? Nos, a 21-dik század.

Elalvás ellen vannak hasznos taktikák.

A 21-dik század eddig legtöbbünknek a leterheltség és a stressz évszázada, ami miatt sokan fáradtan, kapkodva, figyelmetlenül vezetnek.

A kialvatlanság és a túlpörgés évszázada

A 21-dik század a tagadhatatlan káosz mellett soha nem látott bőséget hozott magával az emberiség számára. És a bőséggel jött a bőség zavara, a Fomo sapiens, aki jobbra-balra kapkodja a fejét a plázában, majd sikítva menekül ki egy fél óra múlva, mert besokall.

Minden felgyorsult; nemcsak az autók, hanem mi, emberek is. Azonban míg egy Tesla motorikusan köröket ver egy Trabantra, az elmúlt öt évtizedben a mi kobakhardverünket nem nagyon frissítették, tehát azóta kvázi Trabanttal próbálunk meg százhússzal csapatni az M1-esen. Amit lehet csinálni… körülbelül tíz percig, lejtőn padlógázzal és hátszéllel.

Csak nyilván ez nem fog túl jót tenni a motornak. Füstölni kezd, elforr a hűtővíz és összességében véve csúnyán fog ránk nézni a szerelő, amikor bekullogunk hozzá lehajtott fejjel, bevontatva a szegény félholt vagy tetszhalott gépjárművet.

Nos, a legtöbben valami ilyesmit csinálunk az agyunkkal. Pörgünk, mint a búgócsiga, egész nap négydimenziós sakkot játszunk, száz labdával zsonglőrködünk, aztán nézünk, ha időnként leesik egy. És még ha csak a gyerekért megyünk el 10 perccel később az oviba, nincs is nagy gond, max csúnyán néz ránk a kis trónörökös. Ha a volán mögött hagyunk ki egy másodpercre… Nos, abból lesz a koccanás. Vagy valami komolyabb gikszer. De hála Istennek sokkal kevesebb a komoly baleset, mint a kisebb koccanás! De mit tehetsz, ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen apró baleseteket és a veszélyes, komoly baleseteket?

Vezetni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen…

József Attila után szabadon: vezetni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Ami nem azt jelenti, hogy tötymörgünk, hanem azt, hogy nemcsak nézünk és nyomjuk a gázpedált, hanem látunk is, és néha a fékre is rálépünk. Illetve mindent megteszünk azért, hogy időben reagálni tudjunk a váratlan helyzetekre.

Mindez mind szép és jó, csak hullafáradtan, kialvatlanul vagy stresszesen sokkal nehezebb. Idegen terepen, például egy külföldi út során szintén. Következzék hát néhány tipp, tanács – ezekre figyelj, ha vezetsz!

  • Próbáld meg előzetesen kialudni magad, hogy frissen indulhass el az útra!
  • Ha teheted, tervezd úgy az utat, hogy a nappali órákban vezess! A lényeg, hogy ne akkor pattanj autóba, amikor általában aludni szoktál.
  • Ha nagyon fáradt vagy és megteheted, NE te vezess!
  • Ha van veled utas, beszélgess vele, hogy ébren tartsd az elméd!
  • Ha nagyon fáradt vagy és vezetned kell, fogyassz energiaitalt vagy kávét, és hidratálj eleget!
  • Ha lehetséges, válassz alternatív útvonalakat, hogy elkerüld az unalmas, egyenes szakaszokat!
  • Ne egyél nehéz, zsíros vagy szénhidráttal telített ételeket az út során, mert azok álmosságot okozhatnak, és beüt a kajakóma!
  • Amikor érzed, hogy jön a holtpont, állj meg egy pár percre! Fújd ki magad, mocorogj kicsit, hadd dolgozzon a keringés és a hűvös szellő. Amint kicsit észhez tértél, mehetsz is tovább!
  • Vezess ésszel / valamivel lassabban! A veszély forrása alapvetően nem maga a fáradtság, hanem a fókusz szétesése és a reakcióidő megnövekedése. Ha lassabban mész, figyelni is könnyebb lesz, illetve több időd lesz reagálni, mintha 150-nel zúzol a pályán.
  • Jó ha tudod, hogy néhány gyógyszer fáradtságot okozhat, így érdemes átlapoznod a tájékoztatókat, de a háziorvosoddal is konzultálhatsz a gyógyszerek használatával kapcsolatban.

Ha ezeket a tanácsokat betartod, már rengeteget megtettél azért, hogy biztonságosabban vezess. És arra is képes leszel, hogy ha valaki más nem figyel oda, akkor annyira képben legyél, hogy helyette oldd meg az általa generált veszélyes helyzetet. Mindig ügyelj a saját és mások biztonságára, és ha szükséges, állj meg és hagyd abba a vezetést. Keress egy motelt vagy egy biztonságos parkolót, pihend ki magad, majd folytasd az utad.

Schiller Rent-a-Car is a multiple award-winning company.

A külföldi utak során jó opció lehet az autóbérlés, egy megbízható partnertől.

Autóbérlés külföldre a Schillertől

Ha külföldi utat tervezel, de nem akarsz vagy tudsz a saját autóddal menni, érdemes lehet bérelned. A Schiller Rent autóbérlési szolgálatatásai remek megoldást jelentenek, akár Magyarországon belül, akár külföldön tervezel utazni. Széles választékunknak és segítőkész ügyfélszolgálatunknak hála biztos lehetsz benne, hogy a legmegfelelőbb autóval indulhatsz útnak!

Érdekelnek a Schiller Rent autóbérlési lehetőségei? Nézz körül!

Értesülj a Schiller autókölcsönző friss híreiről első kézből!

Iratkozz fel Schiller Autó Család hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj az újdonságokról és aktuális ajánlatainkról!