A félretankolás nem feltétlenül végzetes a motorra nézve, ezzel együtt nagyon fontos a higgadtság.

Félretankolás: mi a teendő, ha rossz üzemanyagot tankoltam?

2023.12.18.

5 perc

A félretankolás szó sokaknak túlontúl is ismerős. A kezdő sofőrök ezzel együtt lehet, tanácstalanul vakarják a fejüket, hogy ez most pontosan mi és mekkora probléma. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha bérelt autóba tankoltunk nem megfelelő üzemanyagot. Nos, ezért írtuk meg ezt a cikket, vágjunk is bele!

Mi az a félretankolás?

A félretankolás alapvetően annyit takar, hogy nem a motornak megfelelő üzemanyagot tankoltuk az autóba. Tehát benzines autóba dízelt tankoltunk vagy dízelesbe benzint.

Miért gond a félretankolás?

Most akkor fel lehet tenni a kérdést, hogy miért is gond, ha rossz üzemanyagot tankoltam? Elmegy azzal is, nem? Hát… Ez sajnos nem teljesen így működik. De miért is nem?

Azért, mert a modern motorok elképesztően sok alkatrészből álló, végtelenségig finomhangolt masinák, amelyek óriási nyomás és hőfok elviselésére lettek tervezve. Emellett a motor egyes alkatrészei ugyebár percenként több ezer fordulatot produkálnak még kis terhelés, alacsony gázadás mellett is. Mindez azt jelenti, hogy óriási terhelésnek vannak kitéve ezek a nagyon strapabíróra tervezett alkatrészek, amelyet viszont akkor képesek elviselni, ha a körülmények megfelelőek, azaz bizonyos paraméterek a megengedett tartományon belül maradnak.

A félretankolás olyan, mintha kicserélnél egy alkatrészt a motorban

Erős mondat, mégis igaz. Ugyanis az üzemanyag, legyen ez dízel vagy benzin, több funkciót lát el egyszerre. Nemcsak hajtja a motort, különféle adalékaival annak működését is segíti (például kenés). Arról nem is beszélve, hogy az öngyulladás (dízel), illetve a “manuális” begyújtás szintén más-más alkatrészeket, illetve anyagösszetételt igényel. A dízel és a benzin eltérő “fűtőértékéről” nem is beszélve.

Lényeg a lényeg, ha benzint tankolsz dízeles autóba, illetve dízelt benzinesbe, az kicsit olyan, mintha egy svájci órában kicserélnél egy fogaskereket egy nagyjából hasonló fogaskerékre. Lehet, hogy elkattog még egy ideig, de előbb-utóbb furcsa dolgokat fog csinálni a kismutató… Te pedig mehetsz vissza az óráshoz. És lehet, komolyabb költség nélkül visszakapod az órádat némi javítás után, de bizony az is lehet, hogy ismét el kell menned az óra szaküzletbe, mert ez már többet nem fogja mutatni az időt.

A "mi legyen, ha rossz üzemanyagot tankoltam" kérdésre az első válasz az, hogy próbálj higgadtan gondolkodni.

Mitévő legyek, ha véletlenül rossz üzemanyagot tankoltam?

Most pedig következzenek a konkrét tanácsok:

  • A legfontosabb, hogy amint rájössz, gond van/lehet, állj meg! Ez lehet akkor, miután visszatetted a tanksapkát, de pár perc furcsa hangokkal eltöltött autózás után is.
  • Ne kapkodj! Az a nehézség, hogy ilyenkor megijed az ember, hogy tönkretette az autóját. Nos, ez majd később derül ki… A legfontosabb, hogy ne okozz további kárt a motorban.
  • Tehát maradj nyugodtan ott a kútnál, ha még ott vagy. Akár szólj a kutasoknak hogy ez a helyzet, meg fogják érteni, hogy miért nem állsz odébb. Ha pedig úton vagy, húzódj le az első biztonságos helyen.
  • Utána pedig hívd fel a szerelődet, vagy valakit, aki képben van a témában. És addig ne menj tovább, amíg egy kompetens szerelővel vagy hozzáértővel nem beszéltél!
  • Ő majd elmondja, hogy mit csinálna és hogyan. Igyekezz rá hallgatni, nem pedig egyfajta pánikszerű előremeneküléssel “túl lenni” a szituáción, mert az valószínűleg további károkat okoz a motorban és az idegrendszeredben egyaránt.
  • Az, hogy mekkora a baj, mindig később derül majd ki. Lehet, komoly, de az is lehet, hogy semmi tragikus nem történt!

Segítség, rossz üzemanyagot tankoltam a bérelt autóba!

Nos, ez egyfelől roppant kellemetlen és ijesztő szituáció. De itt a legegyszerűbb a képlet. Állj meg, nyugodj kicsit le, és amint valamennyire lehiggadtál, hívd fel a bérlő céget. Nyilván nem fognak örülni, de az is biztos, hogy mindent meg fognak tenni, hogy a lehető leggyorsabban megtalálják a lehető legjobb megoldást. Illetve ők is tudják, hogy mind emberek vagyunk és időnként hibázunk. Ezeken a telefonhívásokon pedig jobb mihamarabb túlesni!

Autót szeretnél bérelni?

Ha úgy alakult az életed, hogy épp autóbérlésben gondolkodsz egy kirándulás vagy üzleti út erejéig, érdemes alaposan körülnézned. Illetve ha már eldöntötted, hogy autóbérlésbe vágsz, akkor érdemes alaposan megfontolnod, kitől is bérelj autót.

A Schiller Autó egy családi vállalkozás, amely immár két generáció és három évtized tapasztalataira épít. Autóbérlési üzletáguk, a Schiller Rent mindent a nagyrészt külföldi utazók igényeihez igazít, ezzel együtt a magyar ügyfeleket is nagy szeretettel szolgálják ki. A külföldről érkezők számára pedig az előre lefoglalt autókat pedig már a Ferihegyi reptéren is át lehet venni széfekből, 0-24-ben. Előzetes foglalás esetén a díj kifizetése után kapsz egy PIN-kódot, amivel ki tudod venni a széfből az autód kulcsát, és már mehetsz is!

Érdekelnek a Schiller Rent autóbérlési lehetőségei?

Értesülj a Schiller autókölcsönző friss híreiről első kézből!

Iratkozz fel Schiller Autó Család hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj az újdonságokról és aktuális ajánlatainkról!