A hosszú autóútra való felkészülés nagyon fontos a biztonságos és kényelmes utazáshoz.

Hosszú autóútra való felkészülés: 5+1 hasznos tipp!

2023.12.18.

5 perc

Legyen szó akár sítúráról, akár egy horvátországi nyaralásról, valószínű, hogy jó pár órát kell úton töltenünk. És bár van, aki imádja a hosszú túrákat, és alig várja, hogy a kocsiba huppanjon az indulás napján, a sok órás autózás sokak számára pedig inkább nyűg, amin túl kell lenni, a hátul cirkuszoló gyerekről nem is beszélve. És bár az utóbbi érzelmi viszonyulás nagyon is érthető, a megfelelő felkészülés sokat segít abban, hogy a lehető legnagyobb biztonságban és kényelemben érhessünk célba. Mire érdemes odafigyelni?

Ezért fontos a hosszú autóútra való felkészülés!

Az autóvezetés nagyon összetett műfaj. Akkor lehet biztonságban, kényelemben autózni, ha az autó is jó állapotban van, illetve kompetens a sofőr, és megfelelő összeszedettséggel, kipihenten, fókuszáltan ül a volán mögött.

A mai rohanó világban azonban sokunknak nagyon nehezen jut ideje arra, hogy magunkkal és az autónkkal is annyit foglalkozzunk, amennyit amúgy jó lenne. Erre rájön még az, hogy sokszor borzasztóan fáradtan, stresszesen megyünk el nyaralni, és “ha már lúd, legyen kövér” alapon sokszor bonyolult, fárasztó, stresszes nyaralást vállunk be, mert szeretnénk sok mindent megnézni és csinálni. Azonban ha nem figyelünk oda magunkra és az autónkra, könnyen gond lehet: jó esetben kellemetlenségekkel (izzót kéne cserélni, de otthon hagytuk), rosszabb esetben akár kisebb-nagyobb balesetekkel is járhat az odafigyelés hiánya… Pont ezért fontos a hosszú autóútra való felkészülés, mind az autónk, mind magunk és családunk számára. Következzék hát 5+1 hasznos tipp:

1. Ne vállald magad túl, ha lehet!

Azaz ha nagyon fáradt és stresszes vagy, ne vállald be, hogy Lisszabonba elvezetsz két nap alatt, mert várhatóan nem fogod jól érezni magad közben, még akkor is, ha sikerrel abszolválod.

2. Ellenőrizd az autód állapotát!

Ha lelkiismeretes “autógazdi” vagy, aki szeretett járgánya minden köhintésére odafigyel, és reggel az első dolga, hogy ellenőrizze az olajszintet, akkor nem valószínű, hogy komoly “beavatkozásokra” lenne szükség. Ha azonban inkább a “el kéne vinni valamikor műszakiztatni” típusú autótulaj vagy (amivel alapvetően nincs semmi gond), akkor jobb, ha kicsit utánaolvasgatsz annak, miket ellenőrizz, mielőtt útnak indultok. Adott esetben még egy szerelőhöz is el lehet vinni, jobb a nyugalom alapon.

3. Alaposan tervezd meg az utazást!

Ha már az elinduláskor tudod, hogy tele a tank, aztán majd “horvátba” tankolsz megint, amikor negyeden van a tank, akkor sokkal nyugodtabb leszel, mint ha úgy állsz hozzá, hogy “van még benne kb. 10 liter, majd valamikor tankolok”. Ez természetesen az utazás többi részére, illetve a csomagolásra is igaz. Minél több mindent végiggondolsz előre, annál kevesebb fejfájással fogsz szembesülni az út során.

4. Figyelj nagyon oda!

Az autóvezetés nem játék. Egy hosszú, jórészt ismeretlen utakon megtett sokórás út emiatt jóval nagyobb odafigyelést igényel, mint elugrani a barátokhoz a szomszédba. Legyen tehát az úton a fókuszod, és ha fáradt, illetve stresszes vagy, nagyon figyelj oda, még akkor is, ha rutinos, balesetmentes sofőr vagy. És érdemes szüneteket tartani, meginni egy kávét satöbbi.

5. Készítsd fel magadat és a családot is az útra lelkileg!

Ha nem egyedül vagy a pároddal mész, hanem a csemeték is veletek tartanak, akkor érdemes felkészíteni őket arra, hogy ez bizony hosszú lesz és fárasztó. Ha van biztonsági ülés, azt is jó, ha megszokják előtte. Illetve ha teheted, próbálj meg te is rápihenni az útra, hogy a felmerülő stresszt kezelni tudd.

6. Azaz +1: Készülj fel az adott ország közlekedési szabályaiból!

Bár alapvetően ugyanazok a táblák és a közlekedési szabályok, vannak eltérések a sebességkorlátozásokban, illetve néhány egyéb apróságban, a közlekedési kultúráról nem is beszélve. (Az olaszok például elképesztően nyugodt, higgadt, tisztelettudó stílusban vezetnek. Vagy, mégsem?)

Egy szó mint száz: tíz perc internetes olvasgatással nagyon meg tudod könnyíteni a saját dolgodat!

A hosszú autóútra való felkészülés fontos része az alapos csomagolás és bepakolás.

Autót szeretnél bérelni?

Ha úgy alakult az életed, hogy épp autóbérlésben gondolkodsz egy kirándulás vagy üzleti út erejéig, érdemes alaposan körülnézned, hogy megbízható, profi szolgáltatót találj. Illetve ha már eldöntötted, hogy autóbérlésbe vágsz, akkor érdemes alaposan megfontolnod, kitől is bérelj autót.

A Schiller Autó egy családi vállalkozás, amely immár két generáció és három évtized tapasztalataira épít. Autóbérlési üzletáguk, a Schiller Rent mindent a nagyrészt külföldi utazók igényeihez igazít, ezzel együtt a magyar ügyfeleket is nagy szeretettel szolgálják ki. A külföldről érkezők számára pedig az előre lefoglalt autókat pedig már a Ferihegyi reptéren is át lehet venni széfekből, 0-24-ben. Előzetes foglalás esetén a díj kifizetése után kapsz egy PIN-kódot, amivel ki tudod venni a széfből az autód kulcsát, és már mehetsz is!

Érdekelnek a Schiller Rent autóbérlési lehetőségei?

Értesülj a Schiller autókölcsönző friss híreiről első kézből!

Iratkozz fel Schiller Autó Család hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj az újdonságokról és aktuális ajánlatainkról!