Az isofix szó az ISO-szabványokból, illetve a fix, azaz rögzítés szóból származik.

Isofix gyerekülés rendszer: így használd a gyermekek védelméért

2023.10.30.

3 perc

A nagy nemzetközi szervezetek egyik fontos célja at, hogy mi, fogyasztók egyre biztonságosabb és fogyasztóbarátabb termékeket fogyaszthassunk. A szabályozások egyre szigorúbbak, de ez nem feltétlenül baj: aki látott már képeket a hatvanas évek vidámparkjairól, annak nem kell magyarázni. De az autók is egyre biztonságosabbak, aminek része a gyermekülések rögzítésének szabályozása. Itt jön be a képbe az isofix rendszer. Mit érdemes tudni róla?

Isofix: szabvány a gyermekek életének védelmére

A közlekedési balesetek alsó hangon is kellemetlen, stresszes incidensek, de sajnos tudnak sokkal rosszabbak is lenni. Sajnos sok a figyelmetlen és felelőtlen sofőr, ezért gyakoriak a balesetek. És kevés szívfacsaróbb dolog van, mint amikor egy kisgyerek sérül meg. Egy négyéves gyerek mondjuk egy koccanást is nagyon nehezen tud venni, még akkor is, ha meg se sérült igazán, csak picit meghúzta a biztonsági öv. De a legfontosabb akkor is az, hogy olyan gyermekülésben üljön, ami biztonságot nyújt számára. Erre találták ki több, mint harminc éve az isofix rendszert.

Az ISOFIX rendszer a gyermekek életét és egészségét védi.

Az autógyártók mindent megtesznek azért, hogy egy balesetben a kisgyermekeknek az ijedtségen kívül ne essen más baja.

Mi az az ISOFIX?

Az ISOFIX egy gyermekülések rögzítésére kidolgozott szabvány és szisztéma. Már több mint harminc éves, és több, mint tíz éve kötelező. Az isofix egyébként csak a szabvány egyik neve, az USA-ban például LATCH néven fut. Az Európában használatos ISOFIX név két dologból állt össze egyébként: az ISO szabványokból, illetve a FIX szóból, ami angolul rögzítést jelent.

Mi az isofix rendszer lényege?

Az isofix rendszer abból indul ki, hogy a modern autók nagy része a karosszériát használja az ütközésekkor keletkező energia elnyelésére. A karosszéria az, amely ilyenkor tervezett módon gyűrődik, ferdül, összenyomódik, oly módon, hogy közben védje az utasok életét.

Az isofix szisztéma ehhez az alapelvhez csatlakozik be. Lényege, hogy a korábban biztonsági övvel az ülésekhez rögzített gyermekülés helyett a gyermeküléseket az ülés és a háttámla közötti pontokon közvetlenül a karosszériához rögzítik. Így lehet biztosítani a legnagyobb fokú biztonságot, ha esetleg úgy történik baleset, hogy egy pici is az autóban van.

Isofix rendszer a Schiller autóiban

Magától értetődő, hogy a Schiller Rent által bérbeadott autókban is van isofix rendszer. Mindennél fontosabb nekünk a bérlőink és kis utasaik biztonsága! Ha érdekel, hogyan tudsz gyermekülést is kérni a bérelt autóhoz, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha gyermek is utazni fog veled, nagy segítség, ha isofix rendszerű autót bérelsz.

Autóbérlés Magyarországon

Ha külföldiként Magyarországra látogatsz, érdemes körülnézni a bérlési opciók között. Ugyanis bár elég jól ki van építve a vasúti hálózat és a tömegközlekedés, még mindig sokkal komfortosabb autóba ülve felfedezni a festői magyar tájakat!

Érdekelnek a Schiller Rent autóbérlési lehetőségei?

Értesülj a Schiller autókölcsönző friss híreiről első kézből!

Iratkozz fel Schiller Autó Család hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj az újdonságokról és aktuális ajánlatainkról!