Dalmácia Horvátország autóval könnyen megközelíthető része.

Horvátország autóval: a legnépszerűbb úticélok

2024.04.29.

5 perc

A magyarok számára már jó ideje Horvátország az egyik legnépszerűbb úticél. Mindez nem meglepő, ugyanis déli szomszédunk autóval könnyen megközelíthető, megfizethető, emellett számos gyönyörű mediterrán várossal, illetve csodás tengerparttal vár minket. Ebben a cikkben általános információkat foglalunk össze, majd bemutatunk öt népszerű úticélt.

Horvátország autóval: csak pár óra!

Sokan felteszik a kérdést, hogy Horvátország autóval hány óra alatt érhető el. Ez nyilván attól függ, honnan indulunk, illetve hogy Horvátországon belül hova tartunk. Budapestről indulva a letenyei határátkelő körülbelül 2 óra 10 percnyi út. Onnan pedig a közelebbi úticélok, mint például Krk szigete nagyjából 3 óra alatt megközelíthető, a távolabbiak, mint például a Hvar-sziget vagy Dubrovnik, akár 6-7 óra is lehetnek. Az utazás Horvátországba autóval tehát lehet 5-6 óra, de akár 9-10 óra is.

Horvátország autópálya-matrica rendszere

Horvátország autópályái jól kiépített hálózatot alkotnak, a fő célpontokat meg lehet közelíteni autópályán. Aki nemrég volt a szomszédos déli országban, tudja, hogy Horvátország autópálya-matrica rendszere eltér a miénktől. A korábbi autópálya kapuk 2024-ben lebontásra kerülnek, mert a korábbi szisztémát most váltja fel egy online fizetési rendszer. Ha szeretnél részletesen utánanézni a horvát autópályáknak, a linkre kattintva elolvashatod a témában írt részletesebb cikkünket!

5 népszerű horvátországi úticél

A gyönyörű Plitvicei-tavak.

1. Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Horvátország egyik legnépszerűbb, legcsodálatosabb látványossága, amely egy tiszta vizű, számos tóból és vízesésből álló tórendszer. Az erdős hegyek által körülölelt, kékes-zöldes színű tavak elbűvölő látványt nyújtanak. A tórendszer 200 tóból és 16 vízesésből áll, és egy gyalogösvényekből, hidakból és pallókból álló túraútvonalakon járható be. Mivel a tavak egy nemzeti park területén találhatók, fontos, hogy odafigyeljünk a természetes környezet védelmére!

2. Hvar-sziget

A Hvar-sziget egyszerre rendelkezik csodálatos kulturális örökséggel, emellett népszerű szórakozási helyszín a fiatalok számára. Ha erre látogatunk, mindenképpen érdemes meglátogatni a Hvar városában található a Fortica erődöt, a székesegyházat, no meg a gazdag gasztronómiai kínálattal rendelkező Szent István teret. A parti sétányt pedig mindenképpen keressük fel!

Dubrovnik városa.

3. Dubrovnik

Dubrovnik a horvát partszakasz legdélebbi részén található. A gyönyörű, barokk város az UNESCO világörökség részét képezi, és lenyűgöző látnivalókkal várja a turistákat. A városfal, a Hercegi palota, a Szent János erődítmény mind-mind megéri a rászánt időt. A híres Strandun utcán pedig a szuveníres bódéktól az éttermeken át az éjszakai szórakozóhelyekig minden megtalálható!

4. Pula

Pula Isztria megye legnagyobb városa, amely építészeti, kulturális és gasztronómiai érdekességekkel is szolgál a látogatóknak. Az ókorban alapított város évezredes múltjára többek között a ma koncerteknek és kulturális rendezvényeknek otthont adó Aréna emlékeztet, de Augustus templomát is érdemes felkeresni. A helyi halragukat, halleveseket és egyéb ételkülönlegességeket pedig nagy hiba kihagyni!

5. Split

Split Horvátország második legnagyobb, egyben a legnagyobb tengerparti városa. Dalmácia központja egyszerre bír ókori emlékekkel (Diocletianus-palota, Jupiter-templom), illetve számos neves szórakozóhellyel is kedveskedik az éjszakai élet iránt érdeklődőknek. A belváros az építészeti értékek mellett számos kiváló étteremmel büszkélkedik, amelyek közel hozzák a dalmát konyha specialitásait az eziránt érdeklődő turistákhoz.

Horvátország autóval és kisbusszal is kényelmesen megközelíthető

A legtöbb turista a saját autójával látogatja meg a horvátországi úticélokat. Előfordul azonban, hogy egy nagyobb társaság csak két autóban férne el, ahogy az is, hogy autókat vagy kisbuszt kell bérelni az úthoz. Az autóbérlés során az autók legfontosabb paramétereivel a legtöbben tisztában vagyunk, az ideális kisbusz kiválasztása azonban trükkösebb lehet. Mire érdemes odafigyelni?

Kisbusz bérlés egy család által.

Az ideális kisbusz

Az ideális kisbuszban mindenki kényelmesen elfér, a csomagokkal pedig nem kell bűvészkedni. A hosszú távú, komfortos utazáshoz elengedhetetlen a klíma, és az sem árt, ha a multimédia- illetve hangrendszer jól szuperál. A kellő teljesítmény szintén fontos, hogy jó tempóban tudjunk haladni az autópályán, illetve az emelkedők se izzasszák meg a motort. Ezen túl van még pár íratlan szabály, amit érdemes betartani:

A kisbusz bérlés szabályai

  • Csak megbízható, ellenőrizhető cégtől bérelj!
  • Ellenőrizd a kisbusz állapotát, fotózd le az esetlegesen látható apró külsérelmi nyomokat!
  • Mérd fel, hogy a kisbusz minden utas számára komfortos lenne-e! (Önálló ülések, kétoldali tolóajtók, lábtér, stb.)
  • Ellenőrizd, hogy a csomagtér elegendő lesz-e a várható csomagmennyiséghez!
  • Ha kisgyerekkel utazol, győződj meg róla, isofixesek-e az ülések!

Érdekel a kisbuszbérlés? Vess egy pillantást a Schiller kínálatára!

Értesülj a Schiller autókölcsönző friss híreiről első kézből!

Iratkozz fel Schiller Autó Család hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj az újdonságokról és aktuális ajánlatainkról!